Hvordan fungerer en masseovn?

En masseovn kaldes også en finsk masseovn.

Masseovn skitse

Udvendigt er en masseovn omkring 120cm bred, 1m dyb (65 cm fyringsrum), og omkring 200-210cm høj. Dertil kommer at ovnen også gerne vejer omkring 2.5 til 4.5 tons afhængig af størrelsen man ønsker at få den bygget i.

Et almindeligt parcelhus på omkring 120-150m2 kan uden problemer varmes op med en masseovn, og forbruget til denne størrelse huse – der er vel isoleret er omkring 10-15 m2 træ hvert år. Eller omkring 3.000-4.500 kroner i årlige fyringsomkostninger (Uden at skulle have nogle sekundær opvarmnings metode).

For det meste er en masseovn opbygget af en fast indre kerne i meget varmebestandige og tunge sten – oftest opbygget med et fyringsrum samt et sekundært brændkammer som oftest efter fyring kan bruges til madlavning (også kaldet masseovnens bageovn).

At det kaldes et sekundært brandkammer – er grundet at her foregår den sekundære forbrænding af gasserne fra træet – hvor der i fyringsrummet oftest er så høj en temperatur at gasserne forlader dette kammer så hurtigt – at det ikke når at brænde af.

Det er yderst vigtigt at røg udtaget fra brændkammeret og udtaget fra sekundær forbrænding er forskudt fra hinanden, da dette gør at der er en “forhindring” som røgen skal bevæge sig forbi – der nedsætter hastigheden, og sørger for at varmen kan sætte sig i stenene.

Ved afbrændingen i masseovnens brændkammer er temperaturen i dette område op til 1.000 grader celsius.

Ved placering af træet er det meget vigtigt at sørge for at der er nogle revner og sprækker som ilden kan forplante sig ned igennem, for der skal tændes ild i toppen af dyngen i brændkammeret – og det er meget vigtigt at der kan leveres såvel primær som sekundær luft til ovnen, gerne i store mængder ved opstart.

Masseovn skitse forfraDet er en myte at man skal brænde alt træ af så hurtigt som muligt i en masseovn, derimod skal man dog sørge for at ilden brænder tilpas hårdt til at røgen der kommer op gennem skorstenen efter noget tid, stadig er hvid eller gennemsigtig.

Når først den varme luft / røggas forlader den sekundære forbrændingskammer, ledes det igennem røgkanaler ned langs den indre kernes yderside og røgkanalens underside – ved hjælp af kontraflow. Varmen opsuges i dette forløb af stenene som masseovnen er opbygget af – som i princippet er tre rækker sten. (Indvendig skal, midter skal samt udvendig ovnvæg).

Ved hjælp af denne teknik ophobes varmen i stenene og afgives stille og roligt – i forhold til en brændeovn hvor varmen øjeblikkelig afgives til metallet – og metallet øjeblikkeligt afgiver det til omgivelserne (men som også stopper med at afgive varme når der ikke fyres mere).

Overfladen på masseovnen kommer aldrig over de 50-60 grader celsius, så der er ikke nogen chance for at man brænder fingrene på andet end glaslågen, men til gengæld afgiver masseovnen varme fra stenene i adskillige dage. Så i forår og efterår kan man sagtens nøjes med at fyre i ovnen hver anden eller tredie dag.

Billeder og inspiration fra Teknikken

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>